Gospodăria de la țară

Mda, știu, ați râs cu toții când v-am spus că vin de la țară cu portbagajul plin de bunătăți de sezon, dar știți cum e, cine râde la urmă, râde mai bine. Cine are acum cămara plină? Hahahahaah! Ăsta-i râsul. 😀

Deși a fost un weekend scurt de tot, vă spuneam că lucrăm și sâmbătă, tot am avut timp de-o fugă până la țară la ai mei. Am găsit acolo, ca de fiecare dată, doi părinți bucuroși să-și vadă copiii și nepoții și-o gospodărie care se modifică de la an la an.

Exact cum spunea acum câteva săptămâni Zicu, ăștia bătrani de pe la noi nu se opresc niciodată. Ai mei aveau inițial o bucătrie în casă și una afară. Aia de afară era de fapt un cotlon din ăla lipit cu pământ în carese face focul, un fel de mașină de gătit, dar în aer liber. Pe la noi prin zona Brăilei pe vremuri nu exista gospodarie făra unul. Obiceiul se mai păstrează și astazi, bag seamă, din moment ce ai mei și-au făcut si ei o chestie de genul asta.

Acum vreo 10 ani când s-au mutat părinții mei la țara, mama,obișnuită la oraș, zicea că ea vrea să se mute țară doar ca să fie în aer curat, să aibă curte unde să stea să se relaxeze și să îngrijească florile. Hai că-mi vie să râd numai când mă gândesc la ce vise avea ea atunci! Inițial si-a facut cotlon din ăsta afară, ca să arate curtea a gospodărie autentică. Apoi pentru că se plictisea și toată lumea avea așa ceva și-a luat niște găini. Zicea, e păcat să n-ai și tu o găină în curte, și așa aruncăm multă pâine și iarbă avem destulă, ar avea din ce să crească.

După câțiva ani și-au făcut o cocină și și-au luat porc, pentru că nu le-a picat prea bine mirosul de șorici venit în ajun de sărbători din curțile vecinilor. Ce, noi nu putem să creștem un porc, să aibă și copiii ăștia ce mânca, când vin la noi, să le dăm și lor ceva acolo în traistă pentru la București, să simtă că au venit la țară.

Și tot așa…acum au 3 porci, vreo 150 de găini, curci, gâște, doi căței, nicio pisica, o mare grădină de zarzavaturi și, ați ghicit, două bucătării de vară. Una acoperită, cealaltă în aer liber. Mă tem că la anu’ o vor acoperi și pe asta care-i la aer și vor avea în total trei bucătării acoperite. Da, exact, aia din casă e neatinsă.

Bine că e curtea mare! Cât despre odihnă…aceasta nu există în vocabularul alor mei. Sau există, dar se face noaptea. 🙁

(Visited 314 times, 1 visits today)
dojo

Casa arata superb. Si din ce vad in poze totul e curat si ‘orasenesc’. Felicitari lor pentru tot ce au realizat. Cresc si copiii tai cu niste produse sanatoase si au un exemplu de urmat 😉

MMA

Vai da ce casa frumoasa au! si vesela cum au vopsit-o. Iar tu esti norocoasa ca s-au mutat la tara, ca ai unde merge sa iti umpli portbagajul cu produse naturale..

nina

@Dojo- da, e orasenesc, au toate utilitatile. Mie mi-e foarte drag sa merg acolo, numai ca ma supara toate bucatariile lor de vara si faptul ca nu se opresc din treaba cat e ziua de lunga. 🙁

@MMA- curat naturale. 🙂

dojo

Nina, nu ii vei scoate din ale lor, ca asa is ‘batranii’. Lasa-i sa munceasca, daca le face placere, pentru ca oricum au facut o casa si o gospodarie ca in povesti. Si oricum nu vor putea sta locului, pentru ca asa sunt obisnuiti 🙂

Bella

Ai vazut cum iti lauda toti, parintii? Tu sa stai la oras sa te incanti de vrednicia lor pana o sa-ti treaca viata pe nesimtite, sperand ca faci un bine copiilor tai, asa cum am facut eu. Fals.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.