O pâine cum nu s-a mai văzut

Să vă povestesc azi ceva din categoria avem mașină de făcut pâine, acum ce facem cu ea.

Ne luarăm aseară o mașinărie din asta șmecheră de făcut pâinea în casă. Maxim am zis. Adică cea mai mare, mai frumoasă și mai rapidă. Cea mai renumită. La oferta. 😀

Am ajuns acasă într-un suflet, că ne era foame și cum dădusem banii de pâine pentru următorul an pe mașinărie, aveam de gând  să mâncăm tot aseară ceva copt de ea. Gând nesănătos, ce să zic.

 Deși în manualul cela scrie că-i recomandat să începi relația cu mașina ta de pâine ca pe orice altă relație, adică ușor, pas cu pas, cu chestiile de bază, nu dom’le, noi am transformat totul într-o aventură de-o noapte. Adică am vrut din prima moțul, pardon, miezul, pardon, totul. Am ales să facem o pâine cum nu s-a mai văzut, cu făina neagră dar și albă, cu susan dar și cu semnițe, cu sare, dar și cu zahar, cu… mai rămăsese să punem și mazăre în ea și cred că exploda mașina. 

 Să nu credeți că n-am cântărit. Am cântărit totul, firimitură cu firimitură, praf cu praf, picătură cu picătură, doar drojdie am pus în plus. Mult în plus.  Mă intreb și acum, oare de ce am făcut asta? A, și mașina asta face pâinea cea mai mare de un kil jumate, așa că pe asta am vrut s-o facem. Bun… Timp de execuție 3h/46m. Răbdare, zic.

După trei ore și ceva pâinea se opintea să ridice capacul. Crescuse, o minunăție. Până a plesnit. Pâinea. Și am avut o pâine mare, mare cu gaură

Ne uitam unii la alții și ne minunam numai din priviri, nimeni nu avea curaj să spună nimic, fiecare își dăduse cu păreare când a fost să punem ingredientele. Acum unul nu scotea o vorbă.

Eh, am socotit că, la fel ca orice aventură de genul ăsta, s-a terminat înainte de ivirea zorilor. Da’ măcar mirosea a pâine. 😀

 Nu ne-am lăsat. Am curățat totul și am luat-o de la capăt. mai îndârjiți. Însă de data asta sper că am început o relație serioasă. O pâine simplă din făină neagră. O pâine mica, nu fotomodel. A ieșit foarte bună și suntem foarte multumiți, dar am fi în continuare deschiși la provocări. 😀 Hai, nu mai râdeți și spuneți cum faceți voi pâine în mașina minune!

(Visited 502 times, 1 visits today)
corina

Iti recomand doua carti:
-“Retete delicioase pentru prepararea painii”, de Christine Ingram si Jennie Shapter la Editura AQUILA, 89.90 lei si
-“Paine in cuptorul automat” de Mirijam Beile la Editura M.A.S.T.,8.5 lei.
Prima e savuroasa prin expunere, iar a doua e ieftina ca braga si foarte practica.
Din experienta mea trebuie:
– sa respecti strict gramajul ca sa iasa coca si sa nu strici motorul prin suprasolicitare,
– drojdia trebuie sa fie instant,
– la faina neagra apa rece,
– la faina alba si integrala apa calduta,
– ordinea punerii incredientelor in recipient:
– apa,
– faina,
– in colturile recipientului-zahar,unt,sare,
– drojdia in mijlocul fainii acoperita,
– semintele dupa prima tura de 1.30 ore cand auzi un semnal sonor.
Eu evit faina neagra pentru ca nu imi place cum creste. Imi place faina intermediara. Am gasit la Mega Image o faina nemteasca cu 6 cereale, excelenta, dar acum am vazut ca nu mai au.
Azi nu am apucat sa cumpar paine si mi-am propus sa pun si eu de o paine, cred ca bag si niste seminte de floarea soarelui.
Reteta pe care o utilizez eu este:
-300 ml apa calduta,
-450 gr faina integrala,
-1 lingurita drojdie instant,
-1 lingurita zahar,
-1 lingurita sare(nu uita in colturi,
-1 cubulet de unt cam 2cm latura sau ulei de masline peste apa,
-1 seminte dupa ochi.
Sper sa-ti foloseasca.

nina

@Corina- foarte pretioase sfaturi. Multumesc frumos, voi tine cont de ele!
Azi am mai facut o paine, alba de data asta, ceva cu lapte praf si ulei de floarea soarelui. A iesit buna, buna si pufoasa. Nu ma mai opreste nimeni…fac paine fara numar. 🙂

Irina

Nina, dar nu ai cd-ul cu retete? Avem si noi exact acelasi model si iubesc pe cea cu nuci si pe cea rapida. Asa se numeste ;)) Paine rapida cu faina alba si ulei de masline. E super. Mereu mananc paine goala de cand am descoperit-o :)) Iar eu inainte nu mancam paine.

nina

@Irina- am Cd-ul, dar noi ne-am crezut mai destepti decat orice. O sa caut maine, poate o fac si eu pe aia cu nuci. Multuesc de sfat si ai grija cu mancatu de paine. Asta-i un sfat mai mult pentru mine. 😀

nina

@ro-personale- da, ce vorba-i asta. Sigur ca vreau.

@Anka- n-am inca, stau sa ma mai specializez si daca nu stric masina o sa am si paini de poza. 😀

capca1

ca fin’ca tziu la tine, iti spui reteta mea de paine!
in primul rand tre’ sa recunosc ca mananc mai mult paine neagra, fara afanatori si alte alea.
so, ma hotarasc cata paine vreau sa crap in mine, timpul in care vreau sa fac asta.
ma duc frumos la magazin si cumpar cata paine vreau !
e reteta garantata, nu am emotii sau alte trairi!
stiu, cam prozaica reteta mea, dar, hei, chiar trebuie s-avem show in toate cele ?!

nina

@cafea_amara- sotul meu de cand a aflat ca painea din magazine nevanduta e framantata, coapta iar si adusa in magazin proaspata din nou, nu mai vrea sa auda de paine cumparata. 🙂

@capca1- hahah, da bre, da la tine nu miroase a paine. 🙂

viatanomada

Faina masina asta,de cateva luni si eu am primit cado’ una si numai in casa se face painea mai nou
retetele sunt simple si jonglezi cu ingredientele cum vrei tu,pui mai mult din faina care-ti place,seminte dupa pofta inimii (cand cere draguta,ca-i desteapta foc)
am incercat si cu bere neagra in loc de apa dar nu am mai pus drojdie,am facut si cu ceapa/usturoi/masline/busuioc si rosii uscate,nici nu mai stiu cu ce nu am incercat
nu-ti pierde curajul ,la mine nu se manca paine decat cu scandal,acum fac si doua pe zi,cateodata

nina

@viatanomada- da, nu ma las batuta, nici vorba. Experimentez zilnic. Am facut pana acum vreo 7 paini. Vreo patru au fost excelente, doua mancabile si una, asta din articol, dezastru. 😀

Nico

Am nevoie de ajutor: abia ce mi/am cumparat o masina de facut paine dar in retetarul inclus in sfaturi de utilizare a masinii, nu am decat 2 rete de paine : alba si una cu lapte. Eu vreau sa fac paine neagra, cu secara si cu ovaz. prima paine am facut/ o ameste cand faina alba, cu secara si cu ovaz (pe program rapid)dar nu a crescut suficient si nici copata ca lumea nu era. A doua piane am facut/o din faina de secara (2 cupe), faina alba pt. paine(3 cupe), acrescut mai bine dar nu s/a copt desi am folosit programul basic (3h si 15 min). Sunt convinsa ca e problema cu faina dar nu stiu cum sa aleg faina si care e raportul corect intre cantitatile folosite. As dori un raspuns cat mai repede, sa fac o paine buna, dar nu alba.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.