Scrisoare către un necunoscut

Dragă Traian,

(să glumim că-l cheamă aşa, aş fi putut foarte bine să-i spun Ion, Emil, Adrian, Călin, etc.)

Noi suntem bine sănătoşi cu toţii, ceea ce îţi dorim şi ţie. Ferească Dumnezeu de vreo boală, ceva, că noi suntem încă în ţară şi nu-i de glumă cu mersul la spital. Dar să lăsăm asta şi să vorbim de ale noastre.

Copiii sunt bine, îşi văd de vacanţă şi abia aşteaptă să înceapă şcoala. Vor fi clasa a V-a anul ăsta şi habar nu au că probabil anul scolar va debuta cu o grevă generală în învăţământ. Nu-i bai că sunt obişnuiţi, în vară erau să nu mai aibă sfârţit de an şcolar. Important este că au strâns banii din alocatia  pe anul ăsta şi au acum aproape 70 euro de fiecare, cât să-şi ia câte-o  pereche de tenişi şi câte un trening cu care să bată mingea în curtea şcolii în timpul grevei. Bine că nu fac ore,  că bani de rechizite încă n-au.

Cu atelierul ne merge bine, avem comenzi, lucrăm,  numai că nimeni nu plăteşte la timp şi numai Sorin ştie cum face ca să-şi achite facturile. Taxele nu, că nu sunt bani. Adică sunt, de încasat, pe hârtie cum s-ar zice.  Impozite pe bani neîncasaţi nu prea are cum să plătească. Şi munceşte nu se încurcă. Acum doua zile avea 36 de ore nedormite, timp în care n-a stat o clipă. Ba mint, a stat cât să fumeze 3 pachete de ţigări. Îs supărată că fumează…

Mama tot cu diabetul, cum o ştii. Pastile îi aduce o farmacistă de la noi de pe stradă, că-i ştie reţeta şi mama doar îi dă banii. Are de unde, că ia 350 lei pensie şi oricum, ce să facă ea cu banii? Îşi ia medicamentele pentru boala asta păcătoasă.

Tata se ţine bine. La cei 73 de ani ai lui încă îşi conduce Dacia din ’69 pâna la piaţă şi retur. Nu, n-a dat-o la programul rabla şi nici nu se gândeşte s-o facă. Omul are gaz pe ea şi merge o luna cu 50 lei. Din pensie. El are pensie mare, că a facut mulţi ani de armata.  Chiar pe front. Are peste 1000 de lei. Bine, plăteşte rata la locul de veci şi la cavou (ştii că s-a făcut 2000 de euro cavoul?). Omul a zis că, dacă tot i-a dat statul pensie aşa mare, s-o investească în ceva. Şi a ales să-şi facă cavou. În rate.

De mine nu-ţi mai spun că eu sunt tot cum mă ştii. Sau cum ne ştii. Sunt unul  dintre cei mulţi români care au ales să rămână aici în ciuda  a tot ceea ce se întâmplă aici )stii ca la la privat salariile s-au micsorat acum un an şi ceva, cu mai mult de 25%?).  Am zis să stăm, să nu te simţi şi tu singur. Că uneori mi-e greu şi mie când mă gândesc prin ce treci. Cât de greu trebuie să-ţi fie, să ştii că orice-ai face, tot rău va fi. Ca asta e, atât poţi tu.

Hai, sănătate multă şi să-mi scrii!

Ciulea, nu te supăra că i-am scris lui. E bine să-l băgăm în seamă, să nu creadă că l-am uitat, cum ne-a uitat el pe noi.

(Visited 205 times, 1 visits today)
WaTzaP

Tipu cu scrisoarea arunca “pastile” destepte. Salariile, invatamantul, retetele necompensate etc..
Nefiind unul dintre “cei multi” romani, abia am auzit ce zicea sclavu Traian. Urat.

viatanomada

Mi-e si mila de saracu Traian,cred ca d’aia si eu am ales sa raman aici si sa nu-mi duc copiii in alte tari unde le-ar fi fost mai bine,din patriotism prostesc,nu m-am luat dupa vorbe destepte gen “ubi bene ibi patria” (la ce draq mi-a folosit magna cum laude la latina?). Cred ca ai scris tot ce i-as fi scris si eu daca as fi asternut gandurile pe hartie,ca asa, dialoguri imaginare am frecvent cu ‘mnealui.Partea proasta e ca eu lucrez 24/24 ,360 zile/an,nu am concediu,raspund penal daca gresesc .Daca impart salariul la numarul de ore lucrate iese cu eroare,fac voluntariat,asa ca sunt in cautarea unui second job,ca sa platesc extra-taxe sa aiva si gura alesilor ce sa mananca in vacantele din ale strainatati.Nu vreau sa fiu rea dar de data asta s-au intrecut pe ei insisi cu brio.

neamtu tiganu

Draga Nina,
Sunt io Traian, iti raspund io ca io muncesc mult.

Ma bucur mult ca traiti bine, da nu va mai dura mult, ca vine iarna si iarna nu-i ca vara, ha,ha,ha, buna nu?

Mie-mi merge bine, mi-am capatuit odrazlele, daca as gasi si niste fraieri sa le ia, poate sa le faca si niste plozi ar fi perfect, poate cunosti tu pe cineva.

Am inca de rezolvat niste probleme, pa voi oricum v-am ciuruit, ca sunteti toti niste gaozari si tigani imputiti, ha, haa, ha, hai ca am glumit!

Da acum pa bune, pai d-aia am facut noi anticomunistii revolutie ca voi sa ramineti in Ro? Pai d-aia am luptat pt. libertate? Hai ca vorbesc cu licuriciu al mare poa va ia fara viza ca tot zicea ca negrii sunt niste puturosi si vine recolta de bumbac.

Ptiu drace, acum vazui ca ai mai facut si copii, d-asta va arde voua, de facut copii, pai ce faci cu ei, ce le dai de mincare, ba n-ati auzit de prezervative?, da numa la aia va e gindu.

haai ca acum te las, trebe sa merg la TV si Radio, tine aparatele deschise.

Sa traiesc bine!

Traian.

P.S salutari de la Nutzi, a zis ca-ti trimite o geanta ca s-a patat de noroi la inundatii, da pt. tine e buna ca tot n-ai ce tine in ia.

nina

@neamtu tiganu- uite, imi faceam griji ca nu va ajunge mesajul la Traian, dar acum m-am linistit. Nu numai ca a ajuns, dar s-a obosit sa-mi si raspunda. Iti multumesc! Vorba @isoldei, am ras tare. 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.