Traim oare degeaba?

Cat traieste, omul se zbate sa razbeasca, sa-i fie bine sa aiba ce manca, ce imbraca… Mai vrea si  ceva distractii, casa, masina, concedii etc. Asa si?  La ce ne folosesc pana la urma toate astea? Care e  rostul nostru pe lumea asta, sau mai grav, avem noi oare un anume rost pe lumea asta?

Sunt desigur cativa oameni, care reusesc sa nu fie uitati. Sunt studiati in scoala, sunt celebrii, ii stie toata lumea. Au reusit sa lase ceva omenirii, n-au trait degeaba, vorba aia. Dar chiar si asa, cu ce-s ei mai fericiti acum, cand nu mai sunt, fata de domnul Ionel, de la capul strazii, care a murit acum o saptamana si de care, peste doua generatii nu-si va mai aduce nimeni aminte?

 Cu ce-l ajuta pe Eminescu faptul ca lumea ii invata azi poeziile? Simte cumva acum Brancusi, cand doi tineri se imbratiseaza sub Poarta sarutului? La ce-i folosesc lui Ceausescu acum,  bateriile din aur de la baile casei sale?

Sa zicem ca traiesti,  ca ai o viata frumoasa, o famile numeroasa si fericita, ca ai scris ceva carti la viata ta. Lumea nu te va uita prea usor, insa intr-o zi, ti se termina ata si te stingi. Ce-ti mai foloseste tie acum familia? La ce-ti mai sunt bune cartile scrise? 

Desigur nu-s eu prima care a pus problema din punctul asta de vedere, insa stau si ma intreb, care-i scopul vietii noaste, raportate la noi? De ce sa vrei sa traiesti mai mult? Pentru ca viata e frumoasa? Asa si?

Sunt sigura ca imi scapa ceva, insa voi cunoaste oare pana la urma, ceva-ul asta?

Traieste clipa, dincolo de ea s-ar putea sa nu fie nimic! 🙂

(Visited 337 times, 1 visits today)
ioana

mancatul, imbracatul, astea sunt necesare ca sa traim oricum, distractii, concedii… si prin asta eu inteleg sa vezi locuri, sa calatoresti… astea iti deschid mintea, pesrpectiva, ne arata ca sunt extraordinar de multe altele in afara de mica lume in care ne invartim noi zilnic.
tu, sa zicem, muncesti mai ales pentru fetele tale, ele isi vor aduce aminte. eu imi amintesc de strabunica mea, m-a crescut…. si stii ca astia din targoviste sunt tinerei de felul lor, o sa ajungi si tu sa iti cresti stra-stra-nepotii si atunci macar patru generatii tot isi vor aminti de tine…
eminescu, brancusi… eu te intreb la ce le-ar fi folosit sa NU fie cunoscuti, ei au avut talent, ce sa fi facut cu el, pentru ca daca nici ei nu au facut ceea ce trebuie cu viata lor… ei, din contra, chiar traiesc.
din ceea ce putem cunoaste noi, care ar putea fi o forma mai inalta de a supravietui peste veacuri, decat prin ceea ce a produs imaginatia si talentul tau? din lista, numai ceausescu avea de ce sa fie mentionat acolo.
iar traitul asta al unei vieti frumoase, familia fericita, cartile scrise… dar astea sunt viata… omul incontinuu gandeste ca oricare alta se numeste “clipa traita” in afara de ceea ce are el. nu este adevarat, daca ar fi fost cazul, sau cand va fi cazul sa facem altceva cu vietile noastre, ne vom da seama.

sabina

citind postul asta singurul lucru care mi-a venit in minte e un citat din Shogun:”Ce sunt norii, decât un pretext pentru cer? Ce este viaţa, decât o fugă de moarte?”

Darael

Primul pas l-ai facut Nina. Ai intrebat. Ai aratat curiozitate si nemultumire fata de obisnuit. E primul pas.

Stiu, astepti raspunsuri.
Dar INCA nu esti pregatita pentru raspunsuri. Stiu, educatia occidentala ne spune ca toti putem sa primim orice raspuns, oricand, ca meritam, ca acesta e un drept al nostru. Dar nu putem sa ducem tot. Ca sa nu ne “smintim” cum spun batranii.

Referitor la exemplele tale, lui Eminescu chiar nu-i foloseste ca il citim. Ba chiar se minuneaza ce tampenii pot face unii oameni cu poeziile lui (nu mai vorbim de comentarii).

Dar lui Eminescu i-a folosit ATUNCI, cand le-a creat. Si ii foloseste ca a CREAT. Ca s-a desavarsit prin poezie. Ce facem NOI cu creatia LUI e deja treaba NOASTRA, nu a LUI.

stelian

asa spun si eu… traieste clipa. am citit o poveste interesanta la un moment dat, o poveste dintr-un cuplu. El avea un cadou frumos pentru ea… el a vrut sa pastreze surpriza pana la o data X… din pacate ea nu a mai prins data X… si el a ramas cu cadoul… mesajul era simplu… traieste clipa… si nu lasa pe maine ce poti face azi…. si aici e vb de surprize, bucurii, cadouri etc

Nicu

pai clar ca pt. asta traim pentru senzatii si sentimente care ne fac sa ne simtim impliniti, pentru apusuri/rasarituri la mare si pentru un ” te iubesc” spus din inima.

Cristian Gheorghe

Nina, cred că nu suntem în măsură să ne întrebăm care este rostul vieții noastre atâta timp cât ea ne-a fost dăruită de Dumnezeu și ar însemna să ne îndoim de lucrarea Lui. ”Creșteți și vă înmulțiți”, ne-a spus. Apoi ne-a dat un set de porunci. Da, sunt de acord cu tine: trebuie să trăim fiecare clipă la intensitate maximă, să ne bucurăm de cele mai mărunte lucruri și fapte care se întâmplă în jurul nostru. Trebuie însă să-I mulțumim Lui că existăm și ne-a dăruit viața. De regulă nu trebuie să ne întrebăm de ce primim un dar.

coana zoitzica

toti ne intrebam acelasi lucru si toti facem greseala de a uita ca trebuie sa traim azi. strangem bani, facem case, ne luam masini, tinem regim … la ce o folosi ca ai o casa si nimeni sa intre in ea sau ca ai o masina dar nu ai vazut nici marginea orasului …

nume de cod 29

Nu traim degeaba, daca traim frumos. Cum traiesti frumos? Incercand sa nu faci nimanui ceea ce tie nu ti-ar placea sa ti se faca, iubind fara sa ceri nimic in schimb si facand doar ceea ce vrei, in masura in care nu faci rau celorlalti.
Am invatat ca am doar ziua de azi. Nu ma pot intoarce in trecut si nu stiu daca maine va mai fi. Azi e tot ce am, tot ce conteaza.
Viata nu e frumoasa, e solemna, e innebunitoare, e oricum numai frumoasa nu.
Si-atunci de ce? Pentru ca vine o zi cand ramai intre patru cu moartea si afli. Afli tot ce ai vrut sa stii vreodata, afli mai mult decat poti duce…

April

Clipa nu e de ajuns. Trebuie ceva mai mult, mai profund. Daca traiesti doar pt AZI, doar pt TINE, e egoism. Chiar daca nu ne va ramane numele in memoria urmasilor nu inseamna ca am trait degeaba. Trebuie sa fii TU multumit de ceea ce ai facut si faci zi de zi astfel incat la capatul vietii sa poti spune N-AM TRAIT DEGEABA, am avut si eu un rol.

Stii cum se zice, daca ai cladit o casa, ai sadit un pom si ai un copil inseamna ca n-ai trait degeaba.

nina

@All- Am citit comentariile voastre si mi s-a facut pielea de gaina. Am intrezarit ceva cai de urmat, insa nu raspunsuri. Mai caut, dar sunt usor grabita. 🙂

MIRCEA

Suna ca naiba poate ce-am zis, acum ca am intrat la ‘Despre mine’, dar adevarul e ca ma asteptam ca ce era scris aici sa vina de la cineva mai ‘anormal’, nu de la cineva care are si copii. In sfarsit, m-am bagat in seama aiurea, dar cum tot nu stim de ce traim, se accepta, cred. Toate cele bune

Catalina

“Traieste clipa, dincolo de ea s-ar putea sa nu fie nimic!”

Eu as spune: Omule, traieste clipa, dar ai grija cum o traiesti, dincolo de ea, la sfarsitul vietii, te vei intalni cu Dumnezeu si vei da soloteala pentru viata ta de aici. Moartea nu este un punct final, ci doar o virgula in povestea vietii.

Catalina

In primul rand, multumesc pentru primirea calduroasa. Si, draga mea, sa stii ca eu nu vorbesc de la mine, afirmatia mea de mai devreme este bazata pe ceva adevarat, pe Cuvantul lui Dumnezeu. Exista viata si dupa moarte, nu se opreste totul aici. Si in functie de cum ne traim viata aici si in functie de decizia pe care o luam, vom merge in vesnicie in locul pe care ni l-am ales prin deciziile luate. Mi-ar face placere sa mai discutam pe subiectul acesta! 🙂

dedu

Stiu ca scriu tarziu dar poate cnv o sa mai citeasca si comentariul meu. Eu cred ca traim ca sa avem grija de aceasta planeta, tot ce e pe ea si in interiorul ei, toate bogatiile ei. Sa avem grija de aceasta planeta fiindca ea este o rr
aritate in acest univers . Oamenii de stiinta inca nu prea au gasit planete ca Terra , si chiar de au gasit, sunt doar cateva. Foarte multi dintre noi nu prea intelegem de ce traim, credem ca traim doar sa ne distraim, sa avem de toate , sa facem toate nebuniile . Credem ca trebuie sa traim doar pentru noi, pentru binele nostru, si nu pentru binele planetei si a intregii lumi. Venim pe lume , profitam de toate bunatatile vietii ( majoritatea dintre noi) si apoi plecam multumiti ca am trait o viata frumoasa. Risipim , distrugem, consumam. Ne inmultim si ne trebuie siai multa mancare, si mai multe haine si mai multe lucruri. Ar mai fi mult de zis dar ideea e ca Planeta asta a noastra nu inseamna doar mancare , haine, bani,masini, lux , etc . Planeta noastra este ceva de care trebuie sa si avem grija daca vrem ca copiii copiilor nostri sa traiasca bine pe ea. Si trebuie da ii educam si pe ei in acest sens. Sa traiasca in armonie cu lumea, sa aiba grija de natura, de animale , de tot, nu doar de ei. Atata am in minte acum… sper ca ati inteles mesajul…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.