Luam decizii sau doar traim?

Aseara am vazut din nou Wanted. Zic din nou, pentru ca l-am mai vazut odata atunci cand a aparut anul trecut, dar bineinteles, uitasem. 😀  Nu va strambati, ca mi-am adus aminte repede, de cum a inceput filmul, dar tot m-am uitat. 🙂

Filmul mi-a placut in mod deosebit pentru ultima replica, care mi se pare geniala “Voi ce ati mai facut in ultimul timp?”, spusa de un tip care pana in urma cu cateva luni, platea el pentru prezervativele folosite de nevasta-sa cu prietenul  lui cel mai bun. 😉

In afara de tema clasica in care binele invinge, filmul atinge subtil subiectul “Ce fac cu viata mea?”

Am citit undeva zilele trecute, un inteviu dat de Mircea Cartarescu, in care acesta zicea ca, nu a luat nici o decizie in viata lui. Ca viata a curs de la sine, cu bune si rele. Initial mi-a fost greu sa cred, dar probabil ca per ansamblu, asa a fost.

Stau acum si ma intreb, cum e mai bine? Sa te multumesti cu ce-ti ofera viata, bune si rele sau sa incepi sa iei decizii. Sa schimbi cumva cursul firesc pe care te duce viata si sa devii propria ta calauza?

Tind sa cred ca-i perfect, daca te poti situa undeva la mijloc. Sa iei decizii numai cand acestea se impun. In rest sa te bucuri de viata. Cred ca si lucrurile astea simple, gen mers la piata, vorbit cu vecina,  dus copii la scoala, pe care le facem din inertie, au rostul si farmecul lor.

Voi ce credeti? Cand ati luat ultima data o decizie, cu privire la viata voastra?

(Visited 31 times, 1 visits today)
Florin Puscas

Decizii se iau in fiecare zi. Sa iti iei bilet la tramvai, sa mergi pe naspa? Sa spui adevarul ca ai gresit sau sa minti ca sa cazi in picioare?
Chiar si Cartarescu trebuie sa fi luat decizii. Si-a ales facultatea, a ales sa scrie, etc. 🙂
Daca e vorba de decizii majore, ultimele mele decizii au fost alegerea jobului, blogul, sotia. 🙂
Tu ce decizii au luat in ultimul timp?

nina

@Florin- eu iau la fel ca si tine hotarari tot timpul. Insa decizii dupa parerea mea sunt doar cele mai importante hotarari, de genul celor enumerate de tine la decizii majore.
Ultima decizie pe care am luat-o a fost in legatura cu toane.ro evident, dar daca ma intrebi peste o luna probabil ca va fi altceva.
Bine ai venit! 🙂

Darael

Chiar si nenea cartarescu a luat decizia de a lasa viata sa curga.
Ca nu percepe ca e tot o decizie, asta e treaba lui. Sau poate stie, dar nu recunoaste, sa fie mai smecher / sa atraga atentia asupra lui / sa para superior / sa creada lumea ca lui toate i-au mers din plin…. motive.

Chiar a te bucura de viata este tot o decizie.

nina

darael- Ma asteptam ca tu sa-mi zici: “chiar a te bucara de viata este tot o decizie.” Asta nu inseamna nici pe departe ca esti previzibil. 🙂

Darael

🙂
Partea interesanta a Vietii fiecarui omulet de pe planeta asta este cea legata de Responsabilitate.

FIECARE E RESPONSABIL PENTRU TOATA VIATA SA,
PENTRU FIECARE SECUNDA
PENTRU ORICE ASPECT.

Dar nimeni nu percepe acest aspect. Pentru ca NU VREM sa acceptam acest Adevar. Ne doare sa recunoastem, nu putem sa ducem. Asa ca dam “ignore”.

In tot ce am spus mai sus, “responsabilitate” are doua intelesuri:
1. – suntem responsabili pentru ce facem, gandim, traim ACUM si vom “plati” pentru asta = vom suporta consecintele.
2. – ce TRAIM Acum este consecinta gandurilor, faptelor, sentimetelor, alegerilor NOASTRE din trecut. Ca am uitat sau nu, asta nu conteaza.

Intrebare indecenta: v-ati gandit vreodata ca “uitarea” e de fapt propria alegere ca sa nu mai stim de ce am facut / trait / simtit / gandit la un moment dat ? Ca si cum avem convingerea ca daca NOI “uitam”, “uita” si Universul intreg.

Noapte buna tuturor !

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.